Oedeemtherapie

Veel mensen hebben wel eens last van vochtophoping in het lichaam, bijv. bij een blessure of ontsteking. Er ontstaat dan een zwelling op de plek. Helaas zijn er ook minder onschuldige aandoeningen die ervoor zorgen dat je abnormaal veel vocht vasthoudt. Dit noemen we ook wel oedeem.  Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van je enkels tot je gezicht. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie. Je kunt oedeem herkennen doordat er een putje in de huid blijft staan als je met je vinger op de zwelling drukt.

 

Heb je last van oedeem? Het vasthouden van vocht kun je verminderen door:

Zuinig te zijn met zout eten, hierdoor houd je minder vocht vast en daalt je bloeddruk. Voldoende te bewegen, bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Warm en koud water af te wisselen tijdens het douchen, nadat je hebt gewandeld, gefietst of gesport. Want dit bevordert de doorbloeding. Of steunkousen te dragen, deze kousen helpen de kuitspieren bij het terugpompen van bloed naar het hart.

 

Tevens kan fysiotherapie ook een bijdrage leveren voor het bestrijden van oedeem, dit noemen we oedeemtherapie of Manuele lymfedrainage. Oedeemtherapie is gericht op het verminderen van vochtophoping. Het is een specifieke massagetechniek die gericht is om het vocht te verplaatsen naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.